Точно половин година. Толкова трябваше да мине от последните избори,

...
 Точно половин година. Толкова трябваше да мине от последните избори,
Коментари Харесай

Новата петица: Без Борисов

 Точно половин година. Толкова трябваше да мине от последните избори, с цел да могат по-малките демократични партии, останали отвън Народното събрание, да намерят пътя към партньорството. Зачестилите общи заявления на „ Да, България “, ДСБ и още няколко обединения оформят към този момент и образа на новата група - те се опълчват на всички в сегашния парламент, дефинират статуквото като олигархично, единствени виждат превзетото правораздаване, а доколкото Бойко Борисов е владетел на политическото настояще, тези обединения си поставят задоволително различимия етикет „ Без Борисов “.
Така сега се появява нова извънпарламентарна съпротива, в която, несъмнено, има и познати лица. Предстои още път, преди Христо Иванов, Атанас Атанасов и компания да могат да предложат опция, за която жителите, които останаха непредставени, да могат да гласоподават на последващи избори. Този развой е и законосъобразен, и предстоящ. И въпреки всичко е вест - на фона на острото опълчване сред водачите на така наречен демократична общественост.

Новата петица

Поредицата остри политически позиции от последния месец са подписани от „ Да, България “, ДСБ, Български земеделски народен съюз, „ Зелените “ и дребната демократична групировка ДЕОС. Последните две сътвориха обединението, с която „ Да, България “ се наложи да взе участие на изборите заради изчезналата към оня миг правосъдна регистрация. Български земеделски народен съюз към момента е официално в Реформаторския блок, от който обаче не се чува тон. А несъстоялата се коалиция сред „ Да, България “ и ДСБ при започване на годината постоянно се употребява като пояснение за изборния крах поотделно. Сложните връзки вървят дружно с насъбрано съмнение и съмнение.

И въпреки всичко: новата петица стартира да оформя своя образ - те приказват за всички тези пороци, които парламентарните партии се вършат, че не виждат. Управлението на ГЕРБ с „ Обединените патриоти “ на процедура няма съпротива - Българска социалистическа партия гали носталгията по предишното на част от гласоподавателите си, Движение за права и свободи постоянно е част от играта по някакъв метод, а партията на Марешки към момента е в графата „ събитие “. Така единственото опълчване идва от новата петица отвън Народното събрание.

„ Да, България “, ДСБ, Български земеделски народен съюз, „ Зелените “ и ДЕОС стачкуваха против избора на Стоян Мавродиев за шеф на държавната Българска банка за развиване - поради неуспеха му като ръководител на Комисията за финансов контрол, „ която трябваше да се задейства и предотврати незаконната скица КТБ “. Само тези партии желаеха оставката на министъра на стопанската система Емил Караниколов поради „ зависимостта му от тандема Пеевски-Василев “ и необяснимите му дейности против оръжейната компания „ Дунарит “, с които взима страна в разногласието сред двамата упоменати. Отново единствено тези партии приканиха ръководителя на Народното събрание да обърне нужното внимание, а съответните комисии да се занимаят с отчетите на шефа на Бюрото за надзор на СРС Бойко Рашков, който приказва за всеобщо нелегално подслушване, осъществявано под контрола на ДАНС и пред затворените очи на прокуратурата. Същата петица прикани и президента Радев да не подписва назначението на Георги Чолаков за ръководител на Върховен административен съд поради подозренията към имотното му положение и поради силовия му избор от бетонното болшинство във Висш съдебен съвет. Факт е, че нито една от парламентарните партии не наподобява обезпокоена - и не обелва нито дума за тези проявления на превзетата страна.
 Иван Бедров
Иван Бедров

Ясното и неразбираемото

Обликът на новата извънпарламентарна съпротива се оформя. Ясно е кой влиза вътре - ядрото е към партиите на Христо Иванов и Атанас Атанасов, подкрепени от по-малки организации. Те приказват за опция на Борисов и го причисляват към модела, олицетворяван, съгласно тях, от Пеевски, Цацаров и сие. Ясно е и кой няма да влезе вътре - Съюз на демократичните сили с ръководител Божидар Лукарски държи на идеологическата непосредственост с ГЕРБ и не приема опълчване с Борисов. Партията на Меглена Кунева наподобява във всеобща изолираност, а и в отпуск. С това яснотата завършва - виждаме кой и против какво се афишира.

Неясното е към този момент повече. „ Няма да се борим да бъдем част от модела “Борисов ”, а да представим опция “, споделя Атанасов. „ Целта ни не е единствено да минем 4% и да влезем в Народното събрание “, споделя постоянно Христо Иванов. Следващата им задача е да дефинират ясно своята цел - дали ще са безконечна съпротива, дали още веднъж се виждат като част от общо ръководство с ГЕРБ, дали имат смелостта да работят за по-голяма цел. Техните гласоподаватели чакат това, тъй като още помнят чистосърдечното самопризнание на Лукарски, че думите „ Никога с Борисов “ били просто избирателен трик.

 
Автор  Иван Бедров
Виж всички публикации от Иван Бедров-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР